Voldoening Vinden in Creativiteit

Eigenlijk ben ik nooit echt onder de indruk van grote doelen die ik in mijn leven bereik.

Alles wat je maar kunt bedenken in het leven ligt binnen handbereik. Als je er maar veel moeite voor doet.

Grote doelen bereiken is vooral een kwestie van een doel kiezen en gewoon doen wat er voor nodig is.

Dit denken over kiezen-doen-bereiken lijkt bij mij soms te leiden tot een gebrek aan voldoening ondanks het bereiken van belangrijke doelen.

Hier volgen zaken die mij helpen om mijn perspectief te veranderen en meer voldoening te vinden in mijn prestaties.

Nadenken over persoonlijke waarden

De tijd nemen om na te denken over persoonlijke kernwaarden en wat echt belangrijk voor je is in het leven. Persoonlijke doelen afstemmen op je waarden kan een dieper gevoel van doelgerichtheid en voldoening geven.

Intrinsieke doelen stellen

Overwegen om doelen te stellen die meer intrinsiek gemotiveerd zijn dan extrinsiek gemotiveerd. Intrinsieke doelen zijn doelen die persoonlijke voldoening en vreugde brengen in plaats van externe beloningen of validatie.

Kleine successen vieren

Grotere doelen opsplitsen in kleinere, meer beheersbare taken. Vooruitgang en prestaties onderweg vieren, niet alleen het eindresultaat. Dit kan helpen om de reis te waarderen en persoonlijke inspanningen te erkennen.

Dankbaarheid oefenen

Regelmatig dankbaarheid oefenen door de positieve aspecten van je leven te erkennen en te waarderen. Dit kan je focus verleggen van wat er ontbreekt naar wat je al hebt bereikt en hebt.

Mindfulness en Aanwezigheid

Mindfulness cultiveren en aanwezig zijn in het moment. Soms kan het nastreven van toekomstige doelen het heden overschaduwen. Door je volledig te richten op je huidige ervaringen kun je je algehele gevoel van tevredenheid vergroten.

Nieuwe interesses verkennen

Als je merkt dat je je onvervuld voelt, kan het helpen om nieuwe interesses of hobby's te ontdekken. Nieuwe dingen proberen kan opwinding en een gevoel van voldoening geven.

Feedback vragen

Anderen vragen om feedback over je prestaties. Soms kunnen externe perspectieven je helpen het belang van je prestaties in te zien en je een ander gezichtspunt geven.

Uitdagende doelen stellen

Hoewel het belangrijk is om realistische doelen te stellen, kan het stellen van uitdagende en zinvolle doelen ook een gevoel van voldoening geven als je ze hebt bereikt. Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen haalbaarheid en uitdaging.

Contact maken met anderen

Prestaties delen met vrienden of familie. Contact maken met anderen en een ondersteunend systeem hebben kan het plezier van succes vergroten.

Professionele hulp overwegen

Als je gevoelens van ontevredenheid aanhouden, kan het nuttig zijn om met een professional uit de geestelijke gezondheidszorg te praten. Zij kunnen je begeleiden en ondersteunen bij het verder onderzoeken van deze emoties. Geen taboe.

Voldoening vinden in mijn prestaties is een zeer persoonlijke reis. Het kost tijd om te ontdekken wat mij echt voldoening geeft.