Hoe ontwikkel je een sterk gevoel van eigenwaarde

Het ontwikkelen van een sterk gevoel van eigenwaarde is een van de meest ondergewaardeerde manieren om gelukkig te zijn. Om gezonde relaties te hebben, met anderen en met jezelf.

Het wordt vaak niet begrepen. Als gevolg daarvan kan dit problemen veroorzaken in alle aspecten van ons leven.

Laten we eens kijken naar slechts enkele van de veelvoorkomende symptomen van een onderontwikkeld gevoel van eigenwaarde:

  • Mensen behagen
  • Conflicten vermijden
  • Niet eerlijk zijn over hoe je je voelt
  • Jezelf verliezen in een relatie
  • Afstand nemen van je partner wanneer je bang bent
  • Dingen verbergen, je partner bedriegen
  • Niet in staat zijn om voor je eigen behoeften of emoties te zorgen
  • Bang zijn voor intimiteit of relaties
  • Geen grenzen stellen, het gevoel hebben dat anderen je overspoelen of te veel van je vragen, het vervolgens kwalijk nemen

Zoals je kunt zien, komen de problemen vooral naar voren in de relatie met anderen (met je partner, familie, vrienden, collega's, enz.) ... maar daardoor beïnvloedt het bijna alles in je leven, zelfs wanneer je alleen bent.

Als je een sterk gevoel van eigenwaarde kunt ontwikkelen, zul je beginnen deze problemen en meer aan te pakken, resulterend in een enorme transformatie van je leven.

Dit is natuurlijk een enorm onderwerp waar ik hier enkel de essentie kan aanstippen.

Je gevoel van eigenwaarde ontwikkelt zich in je gezin

Ouders zien hun kinderen vaak als een verlengstuk van zichzelf - mijn kind weerspiegelt hoe goed ik als ouder ben, mijn kinderen valideren mij, mijn kinderen maken deel uit van mij.

Je kunt dit zien wanneer een ouder altijd tegen zijn kinderen zegt wat ze moeten doen, hun leven controleert, of wil dat het kind verantwoordelijk is voor de boosheid, angst of verdriet van de ouder.

Het resultaat van dit soort relaties is dat het kind vaak opgroeit zonder een sterk gevoel van eigenwaarde. Ze weten niet hoe ze grenzen moeten stellen, omdat de ouders dat niet toestonden. Ze weten niet hoe ze voor hun emotionele behoeften moeten zorgen, omdat de ouders dat niet toestonden. Ze zoeken naar anderen om hun waarde te weerspiegelen, omdat dat is wat de ouders hen hebben geleerd.

Dit alles is niet bedoeld om het kind of de ouders te veroordelen voor hoe het gaat. Het is gewoon om een ​​licht te werpen op wat er gebeurt, en om te proberen te begrijpen hoe het werkt.

Gevoel van eigenwaarde met je partner

Als gevolg van dit alles komen we vaak in romantische relaties zonder een sterk gevoel van eigenwaarde. We denken dat we de andere persoon moeten behagen en door hen gevalideerd moeten worden.

We denken misschien dat we onszelf met hen moeten samensmelten om liefde te voelen en onszelf te verliezen. Of misschien zijn we bang om onszelf te verliezen, omdat we geen sterk gevoel van eigenwaarde hebben ... dus vanuit die angst distantiëren we ons wanneer we te dicht bij intimiteit komen.

De meeste van onze problemen komen hieruit voort: we denken ofwel dat we onszelf moeten verliezen in de andere persoon, of we distantiëren ons omdat we bang zijn om onszelf te verliezen.

Dit kan worden getransformeerd als we een sterk gevoel van eigenwaarde ontwikkelen. Dan zouden we onszelf niet verliezen, noch ons moeten distantiëren. We kunnen intimiteit hebben zonder het gevoel te hebben onszelf te verliezen.

Hoe begin je een sterker gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen

De manier om een sterk gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, is te beginnen met jezelf beter te leren kennen - niet noodzakelijk iets aan jezelf veranderen.

Dit betekent een bereidheid hebben om intiem te zijn met jezelf:

  • Ken je gevoelens: Begin bewustzijn en aanwezigheid te brengen in je angsten, angsten, verdriet, eenzaamheid, verveling, woede, wrok, schuldgevoel, schaamte, liefde, mededogen, vreugde, en meer. Kun je ze opmerken en jezelf toestaan ze te voelen? Dit creëert een gevoel van vertrouwen in jezelf dat je met je gevoelens kunt zijn.
  • Ken je zelfpraat: Let op wat je jezelf vertelt wanneer je vermijdt, bekritiseert, klaagt, beloftes aan jezelf verbreekt, fouten maakt. Wat voor soort taal gebruik je? Wat voor soort toon? Dit begrijpen is een manier om te begrijpen hoe je hebt geleerd jezelf te beschermen.
  • Zorg voor je gevoelens: Als je je angstig, verdrietig, eenzaam, emotioneel uitgeput voelt ... kun je een manier vinden om voor deze gevoelens te zorgen? Troost ze, breng liefde naar ze toe, stel ze gerust? Als je een dierbare precies zou kunnen laten geven wat je nodig hebt, wat zou dat dan zijn? Zou je dat voor jezelf kunnen doen?
  • Ken je verlangens: We worden vaak getraind om niets te willen. Het kan niet goed voelen om dingen te willen. Maar wat als we onze verlangens gewoon konden bezitten en beginnen op te merken wat ze zijn? En voel dat het oké is om deze verlangens te hebben? Dat betekent niet dat we altijd krijgen wat we willen - dat is gehechtheid. Maar alleen al het erkennen van je verlangens kan krachtig zijn.
  • Ken je licht: We relateren soms alleen aan de delen van onszelf die we niet echt leuk vinden. Maar een goede oefening is om de delen van jezelf te zien die mooi zijn - je mededogen, vrijgevigheid, nieuwsgierigheid, speelsheid, toewijding, kracht, moed, liefde, vreugde, en meer. Deze zijn niet altijd duidelijk, maar ze zijn er altijd. Begin ze vaker op te merken en te erkennen. Dit is de essentie van het ontwikkelen van je gevoel van eigenwaarde.

Als je deze oefeningen regelmatig doet, zal je gevoel van eigenwaarde met elke oefening sterker worden.

Oefenen in relatie met anderen

Het is het beste om je gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen als je alleen bent - zelfs als je in een relatie bent, of veel familie of vrienden om je heen hebt, neem elke dag wat tijd voor jezelf om te oefenen jezelf te leren kennen.

Dat gezegd hebbende, verdiepen we dit werk telkens wanneer we in relatie staan ​​met iemand anders. Dit kan een romantische relatie zijn, een vriendschap, een relatie met je kinderen of broers en zussen of ouders, relaties met teamleden, zakenpartners, enz.

Enkele manieren om te oefenen:

  • Let op wanneer je validatie zoekt bij de andere persoon. Oefen in plaats daarvan jezelf te valideren - erken je licht, vier je overwinningen.
  • Let op wanneer je jezelf tegenhoudt. Misschien wil je je gevoelens niet delen met de andere persoon, of ben je bang om eerlijk te zijn. Dit is een terughoudendheid van jezelf uit angst. Als je dit opmerkt, let dan op je angst. Zie dan of je jezelf kunt delen, al is het maar in kleine beetjes. Door deze oefening ontwikkel je het vertrouwen om jezelf volledig te delen.
  • Stel grenzen. Let op wanneer je alleen tijd nodig hebt, en laat het hen weten. Let op wanneer je Ja zegt tegen dingen uit schuldgevoel, en oefen met Nee zeggen. Let op wanneer je boos bent over dingen, en zoek een grens die je kunt uiten waardoor je niet boos wordt. Zoek naar waar je behoeften niet worden geëerd, en spreek ervoor.
  • Blijf je individualiteit oefenen. Alleen omdat je in relatie bent met iemand anders, betekent niet dat je jezelf moet opofferen. Kun je opkomen voor je meningen en verlangens? Kun je je eigen activiteiten hebben die alleen van jou zijn?
  • Gebruik conflicten om je gevoel van eigenwaarde te vergroten. Elk conflict met de andere persoon kan een oefening zijn in het openen van je hart voor hen, zonder jezelf op te geven. En zelfs als het conflict slecht verloopt - laten we zeggen dat ze afstandelijk en gemeen tegen je zijn - kun je wat tijd alleen nemen en oefenen om bij je gevoelens te zijn en voor je emoties te zorgen. Op deze manier kunnen zelfs moeilijke conflicten een kans zijn om dichter bij jezelf te komen.
  • Wees geduldig met jezelf, want dit is geen gemakkelijke oefening, en je zult niet altijd alles "goed" doen. Sterker nog, er is geen goede manier om dit te doen, het is een verkenning, een reis van zelfontdekking.

Zoek ondersteuning bij een vriend, een therapeut, een coach, wanneer je worstelt met een van deze dingen. Het is oké om het niet helemaal alleen te kunnen.

Bovenal, verheug je en geniet van jezelf, hoe het ook gaat!